Crvene vjeverice zakonom zaštićene u EU

Kada pomislimo na simbole divljeg života u Europi, često se prisjetimo šarenih ptica, divnih šuma i, naravno, vjeverica koje živahno trčkaraju po drveću. Međutim, možda niste znali da su crvene vjeverice (Sciurus vulgaris) više od običnog simbola prirode. One su zakonom zaštićene u Europskoj uniji, što govori o važnosti očuvanja ovih simpatičnih sisavaca u našem okolišu.


Crvene vjeverice, iako su nekada bile rasprostranjene diljem Europe, sada se suočavaju s brojnim izazovima koji prijete njihovom opstanku. Najveći problem predstavlja prisutnost invazivne vrste, sive vjeverice (Sciurus carolinensis), koja je iz Sjeverne Amerike donesena u Europu. Sive vjeverice su agresivnije i bolje prilagođene urbanim sredinama te su postale ozbiljna prijetnja crvenim vjevericama.


Kako bi se sačuvale crvene vjeverice i njihova jedinstvena genetska raznolikost, Europska unija donijela je niz zakona i propisa kojima se štite ove divne životinje. Evo nekoliko ključnih aspekata koji ilustriraju zaštitu crvenih vjeverica u EU:


Zakoni o zaštiti divlje faune: EU ima niz zakona koji reguliraju zaštitu divljih životinja, uključujući crvene vjeverice. Ovi zakoni zabranjuju lov i hvatanje crvenih vjeverica te ih štite od nezakonitog ulova.


Zakoni protiv invazivnih vrsta: Kako bi se ograničila šteta koju sive vjeverice uzrokuju, EU također provodi zakone i programe za kontrolu i suzbijanje invazivnih vrsta. Ovi napori usmjereni su na očuvanje staništa crvenih vjeverica i smanjenje konkurencije za hranu i teritorij.


Očuvanje staništa: Za očuvanje crvenih vjeverica, ključno je očuvanje njihovih prirodnih staništa. EU potiče programe očuvanja šuma i prirodnih područja kako bi se osiguralo da crvene vjeverice imaju dovoljno prostora za život.


Obrazovanje i svijest: Jedan od ključnih elemenata zaštite crvenih vjeverica je podizanje svijesti o njihovoj važnosti i potrebama. EU financira obrazovne programe i kampanje kako bi informirala javnost o ulozi crvenih vjeverica u ekosustavima.


Znanstvena istraživanja: Europska unija također podržava znanstvena istraživanja koja se bave crvenim vjevericama. Ova istraživanja pomažu boljem razumijevanju njihovih potreba i prilika za očuvanje.


Zakonima i mjerama zaštite, EU nastoji osigurati da crvene vjeverice ostanu neizostavan dio europske prirode. No, i mi kao pojedinci imamo ulogu u očuvanju ovih divljih životinja. Možemo pridonijeti njihovoj zaštiti tako da podržavamo programe očuvanja prirode, educiramo se o njihovim potrebama i pomažemo u širenju svijesti o njihovoj važnosti u našem ekosustavu.


S crvenim vjevericama kao simbolom, EU nas podsjeća da je očuvanje divlje faune naša zajednička odgovornost i da svaka vrsta, bez obzira na svoju veličinu, ima svoje nezamjenjivo mjesto u bogatstvu europske prirode.

© Centar Zdravlja Harmonija 2006-2024

NAPOMENA: Sve informacije na stranici su edukativnog karaktera, za specifične potrebe vjeverica kontaktirajte veterinara i centre za zaštitu divljih životinja.

95% fotografija autori su Conny & Dražen, ostalo su Graziella Mureta i Geert Weggen te licencirane fotografije sa Pixabay i Shutterstock.